Вътрешните министри от ЕС се събират в Инсбрук на фона на раздори за мигрантите

08:20, 12 юли 18 / Свят 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вътрешните министри от ЕС се събират на двудневна среща в австрийския град Инсбрук. В част „Правосъдие“ министрите ще обсъдят трансграничното събиране на електронни доказателства. В част „Вътрешни работи“ теми ще бъдат засилването на полицейското сътрудничество и защитата на външните граници на ЕС. 

Преди дни италианският вътрешен министър Матео Салвини обяви, че страната иска да затвори пристанищата си за европейски кораби в Средиземно море, когато на борда им има спасени край Либия мигранти. "В четвъртък в Инсбрук ще поставя на масата искане за затваряне на италианските пристанища за корабите на международни мисии", написа Салвино в Twitter.

Няколко мисии действат в Средиземно море и Салвини не уточнява, кои ще са засегнатите. Една от тях е операцията „София“ за борба срещу трафикантите на хора, чийто старт бе даден от Европейския съюз през 2015. Тя е под италианско командване и щабът й е в Рим. Друга е операцията "Тритон“ от 2014 г. на европейската агенция за контрол на външните граници на ЕС Фронтекс. Кораби на НАТО също участват в тази операция.

Новото италианско правителство въвежда политика, целяща да сведе до нула броя на мигрантите, пристигащи на италианските брегове. Салвини, който е ръководител на крайнодясната Лига, вече забрани на кораби, наети от НПО, да влизат в италианските пристанища. Корабите "Аквариус“ на френска и "Лайфлайн“ на германска НПО бяха принудени да акостират единият в Испания, а другият в Малта.

Според италианското министерство на вътрешните работи след 1 януари т.г. 16 687 души са дебаркирали на италианските брегове - от които 11 000 идват от Либия – или 80% по-малко от миналата година за същия период.

По-рано пък Австрия заяви, че няма да приеме нито един бежанец обратно от Германия. "Ние няма да приемаме когото и да било за когото не носим отговорност. Това е положението и точка", каза австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл по повод изявлението на неговия германски колега Хорст Зеехофер, който заяви, че "ще накара Австрия да приеме споразумението за реадмисия за масово връщане на бежанци обратно по границите".

Кикъл съобщи, че е имал два разговора със Зеехофер и в тях е обещано, че няма да има връщане обратно на бежанци. Вътрешният министър на Австрия изрази надеждата, че ще има разговор по този въпрос на германския канцлер Ангела Меркел с властите в Италия и Гърция.

"Всичко обаче трябва да бъде много ясно. Всеки договор, който ще бъде във вреда на Австрия, ние няма да го подпишем дори и след сто години", предупреди Кикъл и съобщи, че "Австрия ще реагира на всеки по-строг германски контрол по границата. "Ние по принцип ще увеличим контрола по южната си граница. По този начин Австрия ще помогне и на самата Германия. Така ние ще изместваме натиска по-далеч и един ден той да бъде там, където се намира и самият проблем - по външните граници на ЕС", казва още Кикъл.

Според него създаването на приемни центрове в северна Африка е само средносрочно решение. В тях не може да се подават молби за получаване на убежище. Тези центрове трябва да бъдат управлявани от страните от северната част на Африка с финансовата помощ на ЕС, смята австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл.

Все повече мигранти проникват в Европейския съюз през новия маршрут от Мароко за Испания, предупреди директорът на Европейската гранична служба "Фронтекс“ Фабриче Леджери. "Ако ме питате, какво предизвиква най-голям страх в момента, ще ви отговоря: Испания“, каза той в интервю за "Велт ам Зонтаг“.

Само през юни броят на нелегалните преминавания на испанската граница от мигранти, идващи от Африка, е достигнал 6000. Половината от тях са мароканци, а останалите идват от Западна Африка.

Миналата сряда канцлерът Ангела Меркел изнесе реч пред Бундестага след Срещата на върха на Евросъюза за миграцията. Тя защити пред депутатите идеята си за транзитни центрове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама