Разпадът на еврозоната е все по-вероятен заради кризата в Италия

15:00, 29 май 18 25 593 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инвеститорските очаквания, че еврозоната може да изгуби поне един от своите членове в следващите месеци, се увеличават към едногодишен връх с оглед на политическата криза в Италия, показва резултати от последно проучване на германската агенция за пазарни изследвания Sentix, цитирана от БНР.

Индексът, измерващ вероятността за разпад на еврозоната (индекс EBI – Euro Breakup Index), нарасна през май двойно до 13,0% от 6,3% месец по-рано, като това представлява най-висoко негово ниво от април 2017 година. Проучването на Sentix беше проведено сред хиляда индивидуални и институционални инвеститори в периода между 24 и 25 май.

Основна причина за това е рязкото нарастване на съответния индекс за Италия, който скочи през май до 11,3% от 3,6% през април, с оглед на инвеститорските притеснения около перспективите за коалиционно еврокритично правителство между популисткото движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига".

"Притесненията около формирането на италианско правителство, в което евроскептичните партии "Лига" и "Пет звезди" искат да формират управляващ съюз, шокираха пазарите на облигации", посочи Манфред Хюбнер – анализатор от агенция Sentix. "Поради това не е изненадващо, че индексът, измерващ вероятността за разпад на еврозоната, също отразява тези нови проблеми, свързани с еврото", допълни той.

От Sentix обаче отбелязват, че индексът, оценяващ рисковете от т.нар. "заразен ефект", показва, че усилията през последните години за финансова стабилизация в региона на единната валута не са били напразни. Съответният индекс се понижава през май до 34,3% от над 43% месец по-рано въпреки италианската политическа криза. Тази изненадващо положителна индикация се дължи на факта, че вероятността други страни - членки да напуснат еврозоната е практически незасегната от кризата на Апенините.

Така например съответният подиндекс на Sentix за Гърция се повиши през май с едва около 1%, докато аналогичният испански индекс - с около 0,5 на сто.

Трябва да се има предвид, че Euro Breakup Index на агенция Sentix се публикува ежемесечно, като това проучване стартира през юни 2012 година. Индексът EBI достигна своя пик от цели 73% през юли 2012 година – точно в разгара на дълговата криза в еврозоната, когато имаше реален риск от напускането на Гърция (Grexit), след което последва трайно негово понижение до рекордно дъно от 6,35%, достигнат през април 2018 година. Така че въпреки отскока на индекса през май към едногодишен връх от 13%, той все още остава прекалено далеч от рекордните нива от над 70% по време на разгара на дълговата криза в еврозоната.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама