Затлъстяването ни пази от сериозни инфекции

19:30, 29 май 18 / Любопитно 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Затлъстяването е свързано с риск от редица заболявания, но може също да бъде от полза за здравето, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ и БТА. 

Ако човек е затлъстял или с наднормено тегло и е хоспитализиран заради инфекциозна болест, рискът от смърт за него ще е наполовина по-малък, увериха датски учени.

За целите на изследването Зигрид Грибсхолт и колегите й от отделението по клинична епидемиология в университетската болница в Орхус събрали данни за над 35 000 пациенти, които били настанени в болница заради инфекции между 2011 г. и 2015 г. Било проследено дали телесното тегло на пациентите е повлияло върху риска от смърт три месеца след хоспитализирането им.

Учените констатирали, че за пациентите, чието телесно тегло е по-ниско в сравнение с показателите за нормално тегло, рискът от смърт е 2 пъти по-голям, отколкото за хората с нормално тегло. Това изглежда било свързано с неотдавнашна загуба на телесно тегло вследствие на заболяване. Рискът от смърт не се увеличил за пациентите с ниско телесно тегло, които наскоро не са отслабнали.

Учените били изненадани, че за пациентите с наднормено тегло рискът от смърт бил с 40 на сто по-малък, а за затлъстелите пациенти - с 50 на сто по-малък, в сравнение с хората с нормално тегло. Що се отнася до затлъстелите пациенти, някои фактори, като неотдавнашни промени в телесното тегло или тютюнопушене, имали малък ефект върху риска от смърт.

"Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани със значително намаляване на риска от смърт", отбелязаха учените.

Резултатите от изследването бяха представени на неотдавнашния Европейски конгрес за затлъстяването във Виена.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама