Четирима убити при стрелба в белгийския град Лиеж (СНИМКИ)

13:26, 29 май 18 / Свят 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въоръжен нападател откри огън, като уби двама полицаи и минувач в източния белгийски град Лиеж, преди да бъде застрелян от спецполицаи. От полицията допускат, че това е терористична атака, предаде БТА.

Говорителка на прокуратурата в града съобщи още, че в престрелката около 10,30 ч местно време са ранени още двама полицаи. Тя отказа да коментира мотивите на нападателя.

Вестник „Ла Либре Белжик“ цитира полицейски източник, според когото мъжът викал „Аллах акбар“ (Бог е велик на арабски език), а местната телевизия RTBF посочва на сайта си, че властите подозират, че е бил движен от терористични мотиви.

Националният антитерористичен център съобщи, че не се изключва тероризъм като мотив, но причините все още се изясняват. „Това е един от въпросите на масата, но за момента всички версии са открити“, се посочва в негово съобщение.

По данни на RTBF мъж открил огън в кафене на булевард в централната част на града, след което се насочил към намиращ се наблизо лицей, където взел чистачка за заложница. Малко по-късно е бил убит.

Властите блокираха района на стрелбата и посъветваха гражданите да избягват да тази част на града.

Лиеж – промишлен град, намиращ се близо до границата с Германия във френско говорящата част на Белгия бе сцена на стрелба през 2011 г., когато нападател уби четирима души и рани над 100 преди да се самоубие.

Белгия се намира в състояние на висока бдителност, след като базирана в Брюксел клетка на „Ислямска държава“ клетка атакува Париж през ноември 2015 г., като уби 130 души, и още 32-ма в Брюксел през март 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама