Сигурността по българо-турската граница ще бъде обсъдена на среща в Одрин

08:20, 29 май 18 25 574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сигурността на границата ни с Турция е основна тема на разговорите между българския вътрешен министър Валентин Радев и турският му колега Сюлейман Сойлу.

Двамата ще се срещнат в Одрин по време на конференция на тема гранична сигурност и сътрудничество. Тя е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се организира от посолството ни в Анкара и делегацията на Европейския съюз в Турция.

Основен лектор ще бъде зам.-изпълнителният директор на „Фронтекс” Берндт Кьорнер.

Имайки предвид горещата тема с бежанците, във фокуса ще бъде трансграничното сътрудничество и споразумението между България и Турция по проблема с миграцията, отбеляза посланикът ни Надежда Нейнски.

Вчера посланиците на ЕС в Турция и ръководителят на Делегацията на Брюксел в Турция Кристиан Бергер пристигнаха на посещение в Свиленград. Те взеха участие в информационна интеркултурна среща с хора от двете страни на границата. Визитата е по покана на Делегацията на ЕС в Турция и посолството ни в Анкара в рамките на диалога между ЕС и Турция, както и част от мероприятията на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

Доброто сътрудничество в областта на граничната сигурност е много важна тема за Европейския съюз и за България. Това сътрудничество е важно за нас и искаме да демонстрираме конкретни проекти, в рамките на които работим и си сътрудничим, каза Кристиан Бергер. Той допълни, че това са проекти в областта на междграничното взаимодействие, в областите на енергетиката, транспорта, сигурността и културата, които демонстрират сътрудничеството между ЕС и Турция и между България и Турция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама