Обсъждат новата Здравна карта докато пациенти с белодробни заболявания протестират

08:10, 29 май 18 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството ще обсъди новата Здравна карта. Тя предвижда съкращаване на около 6 000 легла в болниците, забрана за включване на нови болници, когато съществуващият брой на територията на дадена област превишава конкретните потребности.

Документът, който включва необходимите болнични легла, лекари и медицински персонал по области, ще служи за основа на сключване на договори със Здравната каса.

Новата карта предвижда един общопрактикуващ лекар да има пациентска листа от 1500 души или на 100 000 души да се падат 67 лични лекари. Документът предвижда на всеки 1000 души да се пада един зъболекар. Здравната карта трябва да бъде приета и от Парламента.

Българският лекарски съюз поиска с писмо до премиера, здравния министър и председателя на ресорната парламентарна комисия документът да бъде преработен, за да се гарантира достъпна болнична помощ във всички областни градове.  От здравното министерство обясниха, че картата е съставена на база на данните от статистиката за отчетената през миналата година дейност на болниците по специалности, но Лекарския съюз обясни, че дейността е лимитирана от бюджета.

В същото време на протест пред Здравното министерство излизат пациенти, които се нуждаят от белодробна трансплантация. Според тях те вече не получават шанс за лечение. Протестът им се провежда под мотото "Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България?”.

Доскоро те са изпращани за операции във Виена, но единствената по рода си клиника там спряла да приема болни от България. В момента, в листата на чакащи на Изпълнителна агенция по трансплантация са 16 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама