Премиерът инспектира инвестициите в болница „Св. Георги“ в Пловдив

15:45, 28 май 18 25 625 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бойко Борисов направи инспекция на обновената Клиника по анестезиология и пребазираната клиника по неврология в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив.

С инвестициите клиниката по нервни болести получава възможност за бърза комуникация със Спешното отделение, а отделните болнични структури ще работят по-ефективно. В 13-етажната сграда са подменени и всички асансьори. Голяма част от средствата, необходими за финансиране на цялата инвестиция, се осигуряват поетапно от собствените приходи на лечебното заведение. Министерството на здравеопазването е отпуснало 3 млн. лева за ремонта на лечебното заведение и закупуване на техника в периода 2015-2018 г.

Премиерът Борисов отбеляза като добър пример университетската болница за начина, по който управлява средствата си. Той подчерта, че за тази година правителството е отделило 4,7 млрд. лева за здравеопазване и посочи, че при тези суми за сектора всички лекари и медицински сестри трябва получават заплатите си навреме, визирайки казусите в Ловеч и Враца.

Общата стойност на направените инвестиции е почти 7 млн. лева, от които 3,75 млн. лв. е държавната капиталова субсидия, а останалата част от сумата е осигурена от собствени средства на болницата, обяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов.

Проектът за обновяване на 18 асансьорни уредби в Хирургичния блок е на стойност 2 718 518 лв., от които 1,5 млн. лв. са предоставени от Републиканския бюджет чрез бюджета на МЗ. Останалите средства, необходими за финансиране на цялата инвестиция (1 218 518 лв.), се осигуряват поетапно от собствените приходи на лечебното заведение.

Новите асансьори отговарят на всички съвременни изисквания и имат висока степен на сигурност. Те са синхронизирани така, че да могат да поемат ежедневното превозване на близо 5 500 души – такъв е потокът от пациенти, техни придружители и служители на лечебното заведение. В момента работят 13 нови асансьора, очаква се до няколко месеца да са готови и останалите.

Ремонтът бе наложителен предвид факта, че старите асаньори са въведени в експлоатация в периода 1985 – 1987 г., когато е построен и Хирургичният блок, т.е. са на повече от 30 години. Поради естеството на болничния комплекс, който се отличава с денонощен режим на работа, асансьорните уредби се използват денонощно без прекъсване. Сградата е 13-етажна и в нея се помещават 25 клиники и отделения, в т.ч. и Спешно приемно отделение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама