Австрия набеляза приоритетите за европредседателството си

16:15, 28 май 18 / Свят 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австрия ще бъде следващата страна, която на ротационен принцип ще поеме председателството на Европейския съюз. Вестник "Файненшъл таймс" се спира в обширна авторска статия на очакванията, свързани с предстоящото предизвикателство.

Още в началото британският ежедневник отбелязва, че в разгара на миграционната криза в Европа преди 2 години, австрийският канцлер Себастиан Курц, тогава като външен министър, се е противопоставил на германската канцлерка Ангела Меркел и е победил, успявайки да осигури
споразумение за затваряне на "западния балкански път", по който над 1 млн. мигранти влязоха в ЕС, пише БТА.

"Затварянето на западния балкански път се оказа успешно, макар че нямахме подкрепата за това на Франция, Германия и на други по-големи страни в ЕС. Мисля, че ако има достатъчно политическа воля и сила, има шанс да променим нещо", казва Курц пред "Файненшъл таймс".

Сигурността и защитата на външните граници на ЕС ще бъдат главни приоритети при председателството на Курц и той е готов да настоява пред Меркел да се откаже от искането си за задължителни квоти за прием на бежанци от страните в ЕС. Това според него е "загуба на време" по един твърде спорен въпрос.

Той посочва, че самата Германия вече е на съвсем различна позиция по въпроса за граничния контрол в сравнение с 2015 и 2016 г. Според него тази промяна е в "правилна посока, а онова, от което се нуждаем сега, е да прекратим всички тези дебати и да преминем към дела".

Според "Файненшъл таймс"
Курц е намерил съюзник по въпросите на миграцията в лицето на унгарския премиер Виктор Орбан, без да се притеснява от някакви опасения за унгарската демокрация и въпреки острите критики на ЕС срещу него Орбан.

Що се отнася обаче до Полша, която също е под натиск от Брюксел за авторитарни тенденции, Курц заявява, че ако се наложи по време на неговото председателство,
Виена няма да се поколебае да поиска гласуване в ЕС за наказателни мерки срещу Варшава.

Австрийският канцлер освен това е твърдо
за прекратяване на преговорите за членство с Турция, която според него "вече не изпълнява политическите критерии от Копенхаген".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама