90% от работните места ще изискват цифрови умения след 2020-а

15:00, 28 май 18 / Политика 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"След 2020 година 90% от работните места ще изискват цифрови умения", коментира във Варна европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която участва в дискусия за цифровото бъдеще на Европа и ролята на цифровизацията за развитието и растежа на регионите във Варна, съобщи БТА. Тя допълни, че в ЕС днес много малко хора имат цифрови умения, а все още 169 милиона европейци нямат основни цифрови умения.

"Цифровизацията е част от всекидневието ни и тя променя абсолютно всичко", каза още Габриел. Според нея, цифровизацията носи много ползи в чисто икономически план, защото става въпрос за развиване и на електронна търговия. "Самата цифровизация има и своята тъмна страна, тя носи много риск от още повече социално изключване, затова мой първи приоритет са цифровите умения", коментира еврокомисарят.

Според нея,
темата за киберсигурността ще продължава да е повече от актуална, защото това не са само лични данни, а всичко, което е критична инфраструктура. "По тази причина е много важно ЕС максимално бързо да финализира тази тема, защото предлагаме нова, силна кибер агенция - ENISA, с повече финансов и човешки ресурс", обясни Мария Габриел. По думите й за първи път се предлага и механизъм за координация между държавите членки в случай на широкомащабна атака. Габриел посочи, че се предлага и създаването на центрове за изключителни постижения, като в тях ще се инвестира в човешката експертиза.

Еврокомисарят каза, че
над 17 000 общини от целия ЕС са се регистрирали за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет. По думите й България е на едно от първите места, като са регистрирани над 200 общини. Тя обясни, че при първата покана за 1000 ваучера в рамките на секунди са получени 5000 регистрации. Много бързо ще продължим към следващата стъпка - да уведомим първите 1000 общини и съответно да помислим на фона на това голямо искане какво още може да се направи, за да удовлетворим желанието на общини да се включат, обобщи Габриел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама