Ортопедичната болница в Горна баня с безплатни консултации за деца за 1 юни

19:00, 28 май 18 25 929 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съвременните условия и стил на живот, които са свързани с обездвижване, неправилна стойка по време на занимания в класната стая и работа пред компютър, представляват сериозни рискови фактори за възникване на промени в костната структура на децата и учениците. За диагностициране и преодоляване на тези промени на 31 май и на 1 юни Университетската болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ в Горна баня организира безплатни консултации на деца с проблеми с костно-мускулната система.

Изпълнителният директор на болницата д-р Боян Христов обясни защо има необходимост от такава кампания: „Децата са особено склонни към развитието на някои статични деформитети, по-специално изкривяване на гръбначния стълб или плоскостъпие. Във връзка със съвременния начин на живот - обездвижването, приведените позиции в училище, всичко това води до повишена склонност към развитието на вродени деформитети. Най-често имаме изкривяване на гръбначния стълб в странична позиция - така известната сколиоза, или привеждането напред (кифоза - бел.ред.), което е свързано с дългото време, проведено в седнало положение. Също така не са редки и случаите с проблеми със стъпалата, така нареченото "плоскостъпие" при учениците“, предаде БНР.

Най-често възрастта, когато се открива сколиозата е след 10-12 години, като значително по-застрашени са момичета, отбеляза д-р Христов: „Това е един рисков период, който е хубаво да бъде проследен. Защото когато се открие това заболяване рано и започне да бъде лекувано в началните стадии, е много по-лесно“, допълни той.

Причините за развитието на сколиоза са свързани с генетични предпоставки и най-вече с това, че децата прекарват дълги часове в седнало и наведено положение. Раниците, които се носят на гърба, не водят до изкривяване, рискови са чантите, носени през рамо.

„Модерните напоследък раници биха дори противостояли на тази тенденция  - носенето тежка раница на двете рамена би имало дори коригиращ ефект“, каза д-р Христов. 

По думите му по-скоро приведената позиция в училище или вкъщи - над книгите или по-модерното - над електронните устройства, както и липсата на достатъчна физическа активност и на трениране на мускулите са предразполагащите фактори за възникването на такава порочна стойка.

„Трябва да правим разлика между порочна стойка и истинско изкривяване - то е свързано с промени вече и в костния скелет - така наречената сколиоза, тя е донякъде и генетично заложена, поради което не можем да търсим в тежките случаи причината за изкривяването само в тежестта на ученическата чанта“, обясни д-р Христов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама