Почина Уини Мандела

13:35, 28 май 18 / Свят 25 501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Уини Мандела, бившата жена на южноафриканския борец срещу апартейда и бивш президент Нелсън Мандела, почина на 81 години. Тя е починала в болница в Йоханесбург след дълго боледуване, съобщи нейният говорител Виктор Дламини.

Уини Мандела, беше омъжена за Нелсън Мандела 38 години. Родена като Номзамо Уинифред Зениуе Мадикизела, но винаги наричана с простото „Уини”, нейната връзка с Нелсън Мандела е един от най-разказваните любовни романи в модерната история.

В по-голямата част от брака й с Мандела, те са били разделени, заради неговия престой от 27 години в затвора. През 1990 година целият свят наблюдаваше излизането от затвора на Нелсън Мандела, който излезе от там заедно с Уини, хванати за ръце. Те се разделят две години по късно, но се развеждат чак през 1996.

Уини е родена на 26.09.1936 година, в района на днешен Източен Кейп. Тя завършва университет, което е доста рядко срещано сред чернокожите жени в този период. Става първият квалифициран социален работник в йоханесбургската болница Бараганут.

Нейното политическо пробуждане идва с проучването й в град Александра върху детската смъртност. Там тя разбира, че на всеки 1 000 раждания умират 10 деца.

„Започнах да разбирам жестоката бедност, в която повечето хора са принудени да живеят, ужасните условия създадени от неравноправната системата”, казва Уини.

Запознава се с Нелсън Мандела, който тогава е бил женен за първата си жена, на автобусна спирка в Совето.  Женят се през юни 1958 г. През октомври същата година Уини е арестувана за първи път заради протести на жени против пропускателната система, която цели да ограничи движението на чернокожи в белите квартали, пише БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама