Горските започват кампания срещу пожарите

20:00, 28 май 18 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Агенцията по горите започва масирана информационна кампания за превенция на горските пожари. Всяка година у нас избухват около 600 пожара, при които изгарят около 100 000 декара гори. Това каза Владимир Константинов от Агенцията пред БНР.

Според него през последните години площта на опожарените гори намалява, благодарение на бързата реакция и доброто техническо оборудване на горските служители. "Към момента имаме някъде около 12-13% от горската територия, която е наблюдавана от системи за наблюдение и автоматично откриване на горски пожари", отбеляза Константинов.

Очаква се обхватът на автоматизираните системи за наблюдение да се увеличи с проекти, финансирани с европейски средства. Между 500 и 1000 лева е санкцията за предизвикване на горски пожар, припомни Константинов.

Причинителите на сериозните пожари, при които изгарят огромни площи, като този в Кресненското дефиле миналата година, получават по-тежки наказания, уточни експертът.

"Причинителят, който предизвика пожара в Кресна, не е на свобода. За такива големи пожари наказанията са дори затвор, който в зависимост от тежестта на наказанието може да бъде до 10 години", заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама