Очаквания за висок добив на череши в Пловдивско

17:40, 28 май 18 25 640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рекорден добив на череши тази година прогнозират производители от региона на Пловдив. Проблеми с изкупуването на плодовете няма. В същото време обаче има конкуренция между производителите на рози и череши в осигуряването на наемни работници, защото кампаниите по обирането им съвпадат, предава БНТ.

Красимир Кумчев е един от големите производители на плодове и зеленчуци в Пловдивско, като черешовите насаждения в стопанството му са на площ от 100 декара. Казва, че за първи път от 10 години насам, производителите на череши са пощадени от природните стихии.

"Средните добиви ще се движат между тон-тон и половина, което е фантастичен добив за черешовото производство. В България има 80 000 декара череши, една четвърт всъщност от всички овощни култури в страната са заети от черешата", отбелязва Кумчев.

Стопаните засега са доволни и от цените, на които се изкупува продукцията им. "Цените стартирахме от четири лева на килограм, в момента продаваме на три лева на килограм, което е нормално, добра цена, и което означава, че цена на дребно, някъде между 3,50 и 4 лева за килограм", коментира Кумчев.

Добро възнаграждение получават и берачите, тъй като в момента има сериозна конкуренция между производителите на череши и рози в наемането на временна работна ръка. За да избегне проблема, Красимир Кумчев разчита основно на хора на постоянни трудови договори. "На килограм в момента заплащаме 40 ст. по отношение на това, което те си заработват, всичко зависи от сръчността на работника", заяви той.

"Сега в момента аз, 100-110 лв изкарвам на ден. 200-250-300 килограма събирам аз. Чалъмът е само да знаеш, да са ти бързи ръцете, да береш и да вадиш пари", споделя берачът Янко.

Проблеми с реализирането на реколтата няма, категоричен е Кумчев, тъй като търговци от Румъния масово обикалят стопанствата в Пловдивско в готовност да изкупят черешите още след обирането им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама