На прага на летния сезон: Ще има ли недостиг на спасители по плажовете?

19:40, 28 май 18 25 703 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наближава лятото и броени дни преди официалното откриване на летния сезон си задаваме въпроса дали има достатъчно спасители по плажовете или ще се налага ли да внасяме чужденци, които да спасяват туристите по родното Черноморие.

''Най-точният отговор на въпроса биха могли да дадат стопаните на плажове, които съгласно своите концесионни договори, имат ангажимента да осигуряват водноспасителната дейност на всеки един плаж, стопанисван от тях. Налбантов подчерта и, че стопаните на плажове, които предлагат добри условия и адекватно заплащане, формирали са добри екипи, със сигурност няма да имат проблем'', каза пред БНТ Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към Българския червен кръст.

През последните години най-голямото предизвикателство пред концесионерите на плажове е намирането на спасители за лятото. Основната причина е, че това е сезонна работа. За това наемателите на плажове занижават критериите до единственото изискване спасителите да имат сертификат. Това е причината и масово спасителите да са ученици и студенти или пенсионери.

Най-голямото предизвикателство за концесионерите преди всеки сезон е намирането на спасители за плажовете. Критериите им са занижени до там, че спасителите трябва да имат само сертификат за правоспособност.

Заплатите варират от 1000 до 1500 лева месечно, но въпреки това хора в активна възраст за тази професия не се намират. Основната причина е, че работата е сезонна.

За 9 от 49 неохраняеми плажове в област Бургас ще бъде осигурено водно спасяване от държавата. Това са ''Корал'', ''Иракли'', ''Поморие - Север'', ''Сарафово - юг'', ''Атанасовска коса'', ''Крайморие - юг'', ''Росенец - изток'', Шофьорския плаж и ''Резово'', предаде БНР.

''Средствата не стигат, за да покрием всички неохраняеми, затова осигуряваме спасители за най-посещаваните'', поясни заместник - областният управител Владимир Крумов

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама