Емил Радев: Законите ни противоречат на новия регламент за личните данни

10:00, 28 май 18 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият регламент за защита на личните данни е в противоречие с нашето законодателство, защото не са готови промените, които да го съгласуват с новите изисквания. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пред БНТ. 

"Европа покрива най-високите стандарти за защита на личните данни. Въпреки че регламентът беше приет през 2016 г., нямаше достатъчно разяснителни кампании и на ниво ЕС. Тепърва стартира дебатът какво предвижда регламента. Тепърва стартират и законовите промени, които трябваше да са факт, които да разяснят новите изисквания. Стигна се до там, че нашият закон си противоречи с регламента. Трябва да се направи много широка кампания. Тепърва започват законовите промени. Добре е, че има облекчения за малките фирми. Само фирми с над 250 души трябва да назначават човек, който да отговаря за личните данни", коментира още депутатът от ЕП.

По повод изслушването на Зукърбърг Емил Радев заяви: "Много въпроси след случая с "Кеймбридж Аналитика" нямаха отговор. Много от въпросите, които се зададоха не получиха отговор - например коя европейската компания, която може да го конкурира. Не са виновни Facebook, но като монополист може да налага правилата на играта. Много се радвам, че влезе в сила Регламента за защита на лични данни. Вече можем да бъдем забравени. Facebook сега започва да разработва алгоритъм, който да осигури това. Ние ще имаме право да се откажем от дадени съгласия".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама