Италия пред предсрочни избори, след като Конте върна мандата за правителство

07:50, 28 май 18 / Свят 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Номинираният за премиер Джузепе Конте върна на президента Серджо Матарела мандата за съставяне на правителство, получен на 23 май. Очаква се скоро да бъдат свикани предсрочни избори.

Като последен шанс за тяхното избягване днес Матарела кани на разговор икономиста Карло Котарели за връчване на евентуален мандат за съставяне на правителство. В подкрепа на президента са демократите и "Форца Италия" на Берлускони, а "Лига" и "Пет звезди" са за предсрочни избори, докато "Братя на Италия" от десния блок  заплашват Матарела с импийчмънт, към което се присъедини и "Пет звезди", съобщава БНР.

До тук се стигна след като номинираният за премиер Джузепе Конте внесе за одобрение на президента списъка с министрите в новото правителство на двете антисистемни партии - Движението "Пет звезди" и крайнодясната "Лига", но Матарела отхвърли номинацията на евроскептика Паоло Савона за министър на икономиката. Мотивите му са, че антиевропейските възгледи на Савон ще предизвикат сътресения на пазарите. Президентът е предложил имена, които са били отхвърлени. 

Матарела съобщи, че скоро ще вземе решение за свикване на предсрочни избори, като вземе предвид изискванията на политическите сили и се консултира с парламента. В обръщение по телевизията той каза, че не носи вина за безизходицата и че е предложил алтернативи за ключовия пост министър на икономиката, но те са били отхвърлени от "Лига" и Движението "Пет звезди". Членството в еврозоната е от фундаментално значение за страната ни, добави Матарела, цитиран от БТА.
 
53-годишният Джузепе Конте, юрист и новодошъл в политиката Конте, беше предложен за премиер от крайнодясната партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди", които се опитваха да съставят управляваща коалиция.
 
"Мога да ви уверя, че положих максимум усилия и внимание, за да доведа тази задача до добър край и го направих в атмосфера на пълно сътрудничество с лидерите на политическите сили, които ме номинираха", каза Конте пред журналисти, след като върна мандата.

Служебният министър-председател Паоло Джентилони каза, че подкрепя решението на президента и че "сега трябва да спасим нашата велика страна".

Лидерът на "Пет звезди" Луиджи Ди Майо нарече неприемливо отхвърлянето на Савона от президента. "Това е небивал институционен сблъсък", каза Ди Майо във видео, качено във Facebook. "Какъв е смисълът да се ходи на избори, след като решенията взимат рейтинговите агенции", попита той.

"Ние бяхме на няколко крачки от съставяне на правителство и бяхме спрени, защото в нашия кабинет имаше министър, критикувал Европейския съюз", заяви в интервю за телевизия РАИ Луиджи Ди Майо, който направи призив за импийчмънт заради "предателство към държавата, тъй като Матарела отхвърли евроскептичен кандидат за министър на икономиката". 
 
Водачът на партията "Лига" Матео Салвини заяви, че прекратява процеса на съставяне на ново правителство с Движението "Пет звезди". "Работихме седмици наред, ден и нощ, да съставим правителство, което да отстоява интересите на италианските граждани", написа той във Фейсбук. "Но някой (под чий натиск?) ни каза НЕ. Ние не сме роби на германците или французите, нито на финансите", добави Салвини.

Според лидера на "Братя на Италия" Джорджа Мелони, това, че президентът е отхвърлил кандидатурата на Паоло Савона за министър на икономиката, означава, че "Матарела се намира под влиянието на чуждестранни интереси и възпрепятства съставянето на ново правителство". "Това изисква от парламента да разгледа възможността президентът да бъде обвинен в държавна измяна", допълват от партията, цитирани от ТАСС.

Карло Котарели е бивш комисар по надзора на публичните разходите в правителството на Енрико Лета, а по време на правителството на Матео Ренци стана изпълнителен директор на Съвета на Международния валутен фонд. От края на миналата година, 64-годишния Котарели е директор на отдела за "Наблюдение на италианските обществени финанси" към Католическия университет в Милано.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама