“Сляпата Вайша“ на турне във Франция

09:30, 28 май 18 / Култура 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Анимацията „Сляпата Вайша“, която подсигури на създателя си Теодор Ушев номинация за „Оскар“, бе включена в списъка на най-добрите къси филми на Френската кино академия „Сезар".

Лентата е сред 9-те продукции, носители на престижни отличия от последната година, които потеглиха на турне из страната на кроасаните миналата седмица. В рамките на филмовата обиколка, „Сляпата Вайша“ ще бъде представена в 24 френски града.

Само след дни, на 30 май, Теодор Ушев ще се изправи пред публиката в Квебек, за да изнесе лекция на тема „Изкуството в дигиталната ера“. На събитието ще могат да присъстват до 35 човека, предупреждават организаторите, за да се подсигури по-добрата комуникация между панелиста и аудиторията, билетите са на цена от 25 долара.

Междувременно след като „Сляпата Вайша“ даде летящ старт на професионалната колаборация между режисьора и българския писател Георги Господинов, двамата продължават съвместната си работа и с екранизация на „Физика на тъгата“. Завършеният продукт се очаква да направи премиерата си чак през 2020 г., макар Ушев вече да се похвали, че е на етап озвучаване. Малко по-късно тази година се очаква да стартират и снимките на дебютният игрален пълнометражен филм на режисьора - „Пумпал“. Сюжетът на лентата е вдъхновен от едноименния роман на Владислав Тодоров, който ще бъде и сценарист на проекта, който вече е одобрен за финансиране от Националния филмов център. „Искаме да снимаме няколко комунистически храмове в Румъния, Македония и Сърбия, така че все още търсим и копродуценти от тези страни, както и от други държави на Балканите“, обясни наскоро Тодоров. Близо 25 минути от продукцията ще бъдат анимирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама