Празнуваме Деня на българската просвета, култура и славянска писменост

07:30, 24 май 18 / Култура 25 542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден отбелязваме националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още като Солунските братя.

Празникът надхвърля църковно-училищните рамки и се превръща в общонароден празник. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата световна война. 

По време на борбите за църковна независимост от началото на XVIII век историческото дело на Кирил и Методий е не само стимул, но и казус против гръцката Вселенска патриаршия. Превръща се в символ на бъдещата независимост, както отбелязва в една от статиите си Христо Ботев. Глаголицата е първата славянска азбука. Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица. 

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий" по инициатива на Найден Геровсе организира празник и ученическо шествие. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици.

За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама