Родителите харчат средно по 3 500 лева за абитуриент

12:28, 12 май 18 / Любопитно 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По около 4 000 лева на абитуриент или общо около 165 милиона лева ще струват завършващите на родителите си тази година. В тази сума влизат както всички детайли по тоалета на младежите, така и сумите за почерпка на близки и роднини и допълнителни разходи за автомобил, фотограф, подаръци, които надуват сметката допълнително.

Изчисления показват, че поне 193 милиона лева ще се завъртят в родната икономика само заради харчовете покрай тазгодишните дванайсетокласници, пише "Монитор".

Според справка в сайта на Министерството на образованието и науката 55 167 ученици са подали заявления за явяване на матура по български език и литература. Така, ако умножим техния брой по среден разход от 3 500 лева, се получава сумата от 193 милиона лева.

Един от основните разходи са роклята или костюмът. Цените им могат да варират в зависимост дали са конфекция, или са шити по поръчка. Средната им стойност е около 600 лева. По-евтино може да се намерят рокли и костюми, които са масово производство, в търговската мрежа.

А за родителите с по-дълбоки джобове има и маркови модели, чиито стойности са около и над 1000 лева. Столични дизайнери пък искат 1800 лева за рокля ръчна изработка, която обаче ще бъде единствен и неповторим модел, пише изданието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама