Почти всичкият лед, който покрива Берингово море се е разтопил

16:21, 06 май 18 / Свят 25 713 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Почти целият лед, покриващ Берингово море, се е разтопил, съобщи екип от учени цитиран от „Индепендент“. Ледената покривка в района обикновено се задържа поне още един месец, а тази година е изчезнала по-рано от всяка друга година, с изключение на 2017-та година.

Разположен в северния Тихи океан между Аляска и Русия, Берингово море изпитва най-голямото влияние върху изменението на климата и вече привлече вниманието за безпрецедентни нива на климатични промени.

През февруари растящите температури в Арктика доведоха до изчезването на около половината от ледовете в рамките на две седмици. Тази тенденция продължи до пролетта, а учените потвърдиха, че до края на април са останали само 10% от нормалните нива на лед.

Доклад, публикуван от Международния център за изследване на Арктика в Университет на Аляска, очерта реалния ефект от тези зашеметяващи промени в околната среда върху многото общности, които обитават района на Берингово море.

В доклада си учените от пишат, че макар и не всяка година да бъде толкова лоша, колкото тази, ледената формация вероятно ще остане ниска, ако водите на Берингово море останат топли.

Те също така предупреждават, че общностите ще трябва да се подготвят за по-сурова зима с ниско равнище на ледената покрива, както и бурни ледникови ветрове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама