След срещата между Кореите ядрената топка е в полето на Тръмп

14:40, 06 май 18 / Свят 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След среща на върха, доминирана от някои важни, но познати гръмки планове за засилване на двустранните отношения, севернокорейският лидер Ким Чен-ун благополучно се завърна в Пхенян, а южнокорейският президент Мун Дже-ин — в официалната си резиденция в Сеул.

Въпреки че постави създаващо положителни чувства ударение върху изграждане на отношенията, първата междукорейска среща на върха от повече от десетилетие остави доста въпросителни около най-голямата и най-спорна от всички теми в дневния ред: денуклеаризацията. А това категорично поставя топката в полето на президента Доналд Тръмп, чиято доста предвкусвана среща с Ким се очаква да бъде след броени седмици.

За Мун и Ким това вероятно беше ефект, а не дефект. И двамата искаха да демонстрират корейско единство. Но това може да усложни нещата за Тръмп, който доста повиши очакванията за сделка с Ким за отказване от неговите ядрени оръжия. В дългосрочен план то може да усложни нещата за всички замесени.

Срещата на върха беше предшествана от срещи между бащата на Ким — Ким Чен-ир, и южнокорейските президенти през 2007 и 2000 година. Всяка доведе до сходни гръмки обещания за намаляване на напрежението, замяна на сегашното примирие, сложило край на сраженията на Корейската война от 1950-1953 г., и разширяване на трансграничните контакти.

Съединените щати не държат ядрени оръжия на Корейския полуостров от началото на 90-те години на 20 век. Но за Пхенян денуклеаризацията се смята, че означава изваждане на Южна Корея от „ядрения чадър“ на Вашингтон. Това може да означава, че Вашингтон трябва някак да увери Ким, че неговата страна не е застрашена от ядрено нападение, а това нещо е много сложно за постигане.

Вероятно всичко това ще стане ясно, когато се срещнат Ким и Тръмп. Но досега никой от двамата не е направил някакви реалистични, конкретни предложения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама