Откриха най-древните костици от пръст на ръка на Хомо сапиенс

16:30, 11 апр 18 / Любопитно 25 1030 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Археолози откриха в Саудитска Арабия най-древния фосил от представител на Хомо сапиенс, мигрирал извън Африка и Левант - района, който включва днешните територии на Израел, Сирия, Ливан и Йордания, съобщи ЮПИ.

Фосилизираните костици от среден пръст на ръката са на 87 000 години и навеждат на мисълта, че миграциите на ранни хора извън Африка и в Евразия са обхващали по-обширни територии, отколкото се смяташе досега. Фосилът е открит в пясъците на пустинята Нефуд в северната част на Арабския полуостров. Там някога имало сладководно езеро. Когато в района се появили ранни хора, климатични промени донесли мусонни дъждове и избуяла растителност. Животински фосили свидетелстват, че антилопи пасели наоколо и хипопотами плували в древното езеро, пише БТА.

Учените изследвали съотношението на радиоактивните елементи във фосилизираните костици на ръката и го сравнили с това в животинските фосили. Анализът потвърдил възрастта на човешките фосили, които са най-древните, открити в Саудитска Арабия.

"Находката за пръв път показва, че ранни хора са колонизирали обширен район в Югозападна Азия и не са се ограничили с Левант - заяви Хю Гроукът от Оксфордския университет в Англия и института "Макс Планк" за изследвания върху историята на човечеството. - Способността им да колонизират хвърля съмнения върху виждането, че ранните миграции извън Африка са били ограничени върху малка територия и неуспешни."

Доскоро учените смятаха, че ранни хора масово са мигрирали извън Африка преди около 60 000 години и са се разселили в Евразия. През последното десетилетия обаче бяха открити данни, че масовото мигриране извън Африка било предхождано от по-ранни и по-малки миграции, някои от които преди 180 000 години. Това принуди учените да преразгледат вижданията си за човешката еволюция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама