СС на ООН отхвърли руската резолюция за Сирия, а Русия наложи вето на американската

07:50, 11 апр 18 / Свят 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветът за сигурност на ООН отхвърли проекторезолюцията, подкрепяща Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да разследва твърденията за използване на химически оръжия в сирийския град Дума. Отхвърлената проекторезолюция беше изготвена от Швеция и дописана от Русия. 

Русия пък наложи вето на американското предложение за разследване на предполагаемите атаки с химическо оръжие в сирийския град Дума на 7 април. 

Същата вечер Съветът за сигурност на ООН отхвърли конкурентно руско предложение. Руският текст не успя да събере минимално необходимите 9 гласа от 15 за приемането му. Западните страни разкритикуваха липсата на независимост на предлагания разследващ механизъм.

Руският текст беше конкурентно предложение на американското за създаване на разследващ механизъм за издирване на отговорни лица за извършването на химически атаки. Западните страни обаче го разкритикуваха заради липса на независимост. Американският текст предвиждаше създаването на нов "механизъм за независимо разследване на ООН" за използването на химически оръжия в Сирия с едногодишен мандат, предаде БНР.

"Ние налагаме вето, за да защитим международното право, мирът и сигурността и за да не позволим да въвлечете Съветът за сигурност във вашите авантюри. Ако вие все пак сте взели решение да осъществите в Сирия незаконна военна авантюра, а ние все още се надяваме, че ще размислите, то сами ще отговаряте за тези свои действия", заяви постоянният представител на Русия Василий Небензя, както и посочи, че предложената резолюция е замислена така, че да не мине в Съвета за сигурност на ООН. По думите му текстът не отговаря на необходимостта от справедливо и обективно разследване.

"Историята ще запомни, че в този ден Русия избра да защити чудовище вместо невинните животи на сирийските граждани", заяви в отговор постоянният представител на Съединените щати в ООН Ники Хейли, говорейки за сирийския лидер Башар Асад. 

"Това е един тъжен ден за хората в Дума, които сега не разполагат със закрилата на международната система, която беше създадена, за да им осигури", добави постоянният представител на Великобритания в ООН Карън Пиърс.

Междувременно в телефонен разговор американският президент Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей изразиха решимост да не позволят да бъдат извършвани повече химически атаки в Сирия. От своя страна френският президент Еманюел Макрон заяви, че през следващите дни ще вземе решение дали да нанесе военни удари по обекти в Сирия, където се произвеждат химически оръжия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама