Цачева и синдикати преговарят за реформиране на системата на затворите

08:20, 11 апр 18 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на правосъдието Цецка Цачева се среща с лидерите на Синдиката на служителите в затворите за преговори за това как да бъде извършена цялостната реформа в системата, поискана от тях. Синдикатите се надяват на тази среща да бъде поставен въпроса за щатовете и техническото обезпечение на затворите.

Цялостна реформа на системата за изтърпяване на наказанията поискаха от Синдиката на служителите в затворите на протест пред сградата на Централния софийски затвор. Той беше провокиран от опита за отговорни за бягството преди седмица на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев да бъдат посочени единствено надзирателите и техните преки ръководители. Според синдикатите причината е системно неглижиране на проблемите в арестите и затворите.

Освен още щатни бройки - за надзиратели, психолози, социални работници, от Синдиката на служителите в затворите искат и модерна техника, както и цялостна реформа на системата за изпълнение на наказанието, като припомнят, че от Министерството на правосъдието са анонсирали, че имат такава концепция, но все още не са я представили.

Надзирателите са готови, ако не видят воля за промени и за осигуряване на средства за реформиране на системата, да подновят протестите си, които бяха прекратени след като получиха 15 милиона лева, за да бъдат увеличени техните заплати. 

Надзирателите искат още дългогодишното неглижиране на проблемите в затворите да бъде признато и да бъде поета отговорност на по-високо ниво и да се огласят резултатите от вътрешната проверка, която Министерството на правосъдието прави на инцидента от 3 април. Според тях резултатите няма да съвпаднат с това, което се разпространява в публичното пространство. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама