Европейските лидери осъдиха действията на Турция в Средиземно и Егейско море

07:50, 23 мар 18 / Свят 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз осъди източната част Средиземно море и Егейско море и подчерта своята солидарност с Кипър и Гърция, без да отлага обаче срещата на върха Европейски съюз-Турция на 26 март във Варна. Това стана тази нощ на среща на върха на лидерите от ЕС, продължила до 3.00 часа българско време, съобщи БНТ.

Европейските лидери освен това категорично осъдиха неотдавнашната атака в Солсбъри и се съгласиха с оценката на правителството на Великобритания, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна за нападението. Конкретни наказателни мерки срещу Москва на тази среща не бяха взети.

Германският канцлер Ангела Меркел повдигна въпроса за бъдещи наказателни мерки и призова: "Всички страни-членки се съгласихме, че трябва да следим ситуацията в развитие. Британците вече споделиха информация с Организацията за забрана на химическите оръжия, така че очакваме тяхното становище".

В първия ден от срещата на върха в Брюксел европейските лидери обсъждаха още икономически и социални въпроси, сред които и идеята на Еврокомисията за налагане на данък на големите интернет компании в страните, в които извършват своята дейност. 

Важна тема беше скандалът с британската "Кеймбридж Аналитика", неправомерно използвала лични данни на милиони потребители на Фейсбук. "За всички лидери бе ясно, че личната неприкосновеност и данни на гражданите трябва да бъдат напълно защитени. Взимаме този въпрос много на сериозно", каза Доналд Туск - председател на Европейския съвет. "Европейското право и националните законодателство трябва да се спазват и прилагат", допълни той.

Българският премиер Бойко Борисов подчерта важността на диалога с Анкара и спазването на споразумението за бежанците и съобщи, че подготовката на срещата на върха ЕС-Турция върви с пълна сила.

"Както казах на колегите, като погледнете от Варна - вляво Крим, вдясно Истанбул. В такъв регион живеем. Така че напрегнато ми е, притеснено ми е, огромни очаквания има на всички да се опитаме да успокоим отношенията с Турция", подчерта Борисов.

Днес срещата на върха в Брюксел продължава с основна тема Брекзит. Очаква се европейските лидери да одобрят споразумението, постигнато между Брюксел и Лондон за преходния период сред напускането на Великобритания през март 2019 година.

Въпросът с американските мита върху стоманата и алуминия също ще бъде разискван. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама