Петкова: Преговорите за ЧЕЗ може да бъдат финализирани до края на седмицата

15:57, 06 мар 18 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„От страна на българската компания беше изразена воля да се даде възможност държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ, така че да има контролно участие. Г-жа Върбакова пое ангажимент да проведе разговор с продавача, тъй като сделката още не е финализирана. Всичко е в ръцете на продавача”. Това заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова, предаде NOVA.

„Това, което аз знам, е, че компанията публично оповести, че в средата на тази седмица ще започнат тези разговори и те се надяват до края на тази седмица да бъдат финализирани”, допълни Петкова.

„Ако има купувач, който е склонен да даде цената, която продавачът иска, то тогава това е пазарната цена и всички останали коментари на практика са излишни”, коментира още Петкова.

Според нея много по-важно било да се върнем назад във времето и да видим как се е стигнало до днешния ден, до днешните събития, още в далечната 2003 г.

„Със специална стратегия на тогавашното правителство, която после е приета и от Народното събрание, е насочена единствено и само към това как да се приватизират електроразпределителните предприятия, които към този момент са били 7. Така че – специална стратегия, основен приоритет в политиката на правителството е била именно приватизацията на електроразпределителните предприятия, с основен мотив, че присъствайки в тези предприятия държавата на практика възпрепятства възможността за привличане на финансиране. Хубаво е колегите от БСП да видят тази стратегия, защото в нея е записано, че държавата ще продаде 67% от този дял, а останалите 33, държавата се ангажира да ги продаде в много кратко време. Това пише в стратегията. И още един много важен въпрос – защо точно 33, а не 34%?”, попита Петкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама