Саудитският тв оператор спря турските сапунени сериали

19:40, 06 мар 18 / Свят 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Телевизионният оператор MBC, който е саудитска собственост, спря да излъчва турски сапунени опери. МВС заяви, че решението, което идва на фона на напрежението между Анкара и някои арабски държави от Персийския залив, има за цел да популяризира арабското съдържание, съобщава БГНЕС. 

"Ще се опитаме да заменим турските сапунени сериали с арабски драми с първокласно качество, които въплъщават ценностите и традициите на региона", заяви говорителят на телевизионния оператор Мазен Хайек пред АФП. 

Сателитната мрежа дръпна щепсела на турските сапунени сериали, дублирани на арабски, които отдавна са хитови в Близкия изток, миналия петък. 

Саудитска Арабия и съюзникът й Обединените арабски емирства обвиняват Турция, че подкрепя ислямистки групи като Мюсюлманското братство, което според тях подклажда несигурността. Турция също така застана зад Катар в продължаващия девет месеца разрив на емирството със Саудитска Арабия и нейните съюзници поради твърденията, че тя също подкрепя ислямистки групи и е твърде близо до Иран. 

Но Хайек настоява, че решението на мрежата да спре средно шест часа на ден турски програмни и то точно докато сериалите още текат се дължи на икономически и културни съображения. 

Средната производствена цена за един час арабска драма е между 40 000 и 100 000 долара в сравнение с 250 000 долара за турски сапунени сериали, каза той. „Предизвикателството сега е запълване на вакуума от турски сапунени сериали с качествени арабски“, каза Хайек. “Инвестираме в алтернативно съдържание“, допълни той и уточни, че турските сапунени сериали били истински хит сред домакините. 

„За някои хора това ще бъде като спиране на живота,“ написа в Twitter потребителка. Друг потребител на мрежата пък написа: „Ако ме видите сега, аз съм с високо кръвно налягане, повишено ниво на кръвната захар“. 

МВС е контролирана от саудитския бизнесмен Уалид ал-Ибрахим, който беше сред задържаните по време на продължилата три месеца сага, свързана с корупцията в саудитското кралство. В. „Файненшъл таймс“ писа, че властите са му наредили да предаде контролния пакет акции в МВС, за да го освободят. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама