ЕС отвръща на удара: 25% мита за американски стоки

13:15, 06 мар 18 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз има намерение да наложи по-високи мита на редица американски стоки, сред които тениски, уиски, мотоциклети и стълби, чийто внос в Европа възлиза на около 2,8 милиарда евро, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп реализира заканата си да наложи 25% мито на вносната стомана и 10% на вносния алуминий, предава Bloomberg, цитиран от "Фокус".

ЕС цели да приложи огледална митническа мярка на редица потребителски, селскостопански и металургични стоки, които се внасят от САЩ, като Bloomberg твърди това на базата на списък, написан от Европейската комисия и придобит от редакцията на американската агенция. Комисията е обсъдила мерките с представители на правителствата на страните членки на Съюза по време на нарочна среща в понеделник вечерта в Брюксел.

В списъка са включени вносни стоки от САЩ като тениски, джинси, козметика, други потребителски стоки, мотоциклети и круизни корабчета на стойност около 1 милиард евро; портокалов сок, бърбън, царевица и други селскостопански продукти на стойност около 951 милиона евро; и стоманени и други индустриални продукти на стойност 854 милиона евро. 

По-рано Доналд Тръмп обяви, че ще увеличи митата за внос на стомана и алуминий и производните от тях продукти на 25%, което предизвика вълна от критики от световната общност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама