Заснеха загадъчните гренландски акули (ВИДЕО)

16:30, 06 мар 18 / Любопитно 25 519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Канадски учени заснеха загадъчните гренландски акули - най-дълголетните гръбначни на планетата ни, които могат да живеят до 500 години.

Тези внушителни животни живеят в студените води на Северния Атлантически океан и са пословично неуловими. Повечето информация за тях досега беше стара, от преди 1960 г., когато е бил разрешен уловът им.

Учени от Мемориалния университет на Нюфаундленд успяха да заснемат гренландските акули в естествения им хабитат в Канадския арктик. От записите те почерпиха информация за размера, разпределението и поведението на животните. 

Учените са направили повече от 250 часа видеозаписи от 31 места. Общо са идентифицирали 142 акули.

Въпреки че се движат много бавно и на практика са слепи, гренландските акули са върховен хищник в Арктика. Те се хранят главно с дънни риби, но могат да улавят и тюлени. Как успяват да го направят е загадка.

Гренландските акули растат изключително бавно - с по-малко от сантиметър годишно. Зрялост достигат при дължина 4,5 м за женските и 3 м за мъжките.

Продължителността на живота им е забележителна. С радиовъглеродно датиране на лещата на един екземпляр специалисти са установили, че те могат да живеят повече от 272 години. Това ги прави най-дълголетните гръбначни на планетата ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама