Прокуратурата решава дали да пусне на свобода доктора, убил рецидивист

08:40, 06 мар 18 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата решава днес дали доктор Иван Димитров да остане в ареста. Той беше обвинен в предумишлено убийство на криминално проявения Жоро Джевизов, който нападнал дома му с цел грабеж. мъж. Днес изтича 72-часовата мярка за задържането на доктора.

Според протестиращите лекарят трябва да бъде освободен, защото е действал при неизбежна самоотбрана. Според близките на 38-годишния Жоро, по прякор Плъха, той не е влизал в дома на лекаря и не е искал да краде. 

Вълна от протести заля страната в подкрепа на Иван Димитров. Хиляди хора се събраха в няколко големи града у нас – Пловдив, София, Стара Загора и Варна. Основното им искане - свобода за задържания, както и промяна на закона така, че да самозащитата да не се смята за убийство.

Най-многобройният протест беше в Пловдив, където каузата изведе на улицата над 5000 души. Таксиметровите компании също се включиха в протеста с надути клаксони и блокада на улици, съобщава NOVA.

Протестиращите блокираха един от главните булеварди. С шествие те тръгнаха от районното полицейско управление към прокуратурата с искане за среща с дежурен прокурор. Част от недоволните се опитаха да влязат в сградата, но полицията ги спря. Представител на държавното обвинение не пожела да слезе при хората.

За самата нощ на стрелбата съпругата на доктора не иска да говори, тъй като тече разследване. Тя напълно оправдава постъпката на съпруга си, защото така е спасил нея и децата.

Близките на убития твърдят, че Георги Джевизов не е влизал в дома на лекаря. Във фаталната нощ обикалял кофите за смет. Според съпругата му – Надежда Стоева – той не е крадец. Вторият мъж на майката на убития пък обясни, че присъдите, които Георги имал, били три, а не девет.

В защита на д-р Иван Димитров се обявиха и хора в София. Десетки се събраха пред Съдебната палата и поискаха освобождаването на лекаря. Започна и подписка, която протестиращите ще внесат в парламента. В нея се иска да бъдат прецизирани текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс. Протестиращите запяха химна на България и блокираха движението по булевард "Витоша". Те  предупредиха, че недоволството им няма да приключи само с днешното събиране.

Обвиненията срещу д-р Иван Димитров трябва да бъдат свалени и той да бъде пуснат на свобода. Около това мнение се обединиха евродепутатът Ангел Джамбазки и адвокат Марин Марковски. Да се прецизира текстът за неизбежната самоотбрана, за да няма неясноти, поиска Ангел Джамбазки. Той смята, че някои текстове в Наказателния кодекс сега са проблемни. По думите му правосъдието не защитава обикновените граждани.

Според адвокат Марин Марковски обаче няма необходимост да бъдат променяни разпоредбите за неизбежната отбрана: „Текстът на закона е великолепен - няма превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана, когато нападението е в собствения ти дом. Принципът е този: „всеки има право да защитава имуществото, честта, достойнството и здравето си". Текстът е много прецизен. Кой тогава не е прецизен? Прокурорът.”

Двамата се обединиха около това, че няма данни за извършено престъпление от страна на доктора. В съда все още няма искане от прокуратурата за постоянен арест на д-р Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама