Италианец се опита да изнесе бели трюфели от Турция през България

09:10, 06 мар 18 / Любопитно 25 677 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италианец беше задържан в Турция при опит да изнесе незаконно от страната няколко килограма бели трюфели. Наложена му е глоба от 100 000 евро, съобщи дирекцията за горите в Истанбул, ццитирана от БГНЕС.

Мъжът е бил задържан на границата между Турция и България с почти 29 кг. бели трюфели от вида Tuberborchii, се казва в комюнике на Истанбулската регионална дирекция на горите. Този вид трюфели, който е слабо познат в Турция, е много търсен в Европа.

Ръководителят на Регионалната дирекция на горите Реджеп Атеш използва случая да предупреди гражданите, ако видят чужденци да се разхождат из горите, особено, придружени с кучета, незабавно да информират властите.

Цената на белите трюфели в Италия през 2017 г. достигна до баснословните 600 евро за 100 г. или 6 000 за един килограм. Причина за покачването на цената са сушите и съответно слабия добив. Предходната година цената варираше между 3 000 и 4 000 евро за килограм. 

Ежегодно в северния италиански град Алба се организира двумесечен панаир на белите трюфели. През ноември миналата година на търг там 850 г качествени бели трюфели бяха продадени за 75 000 евро. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама