Борисов и Путин са обсъдили енергийните проекти у нас

07:45, 06 мар 18 / Политика 25 590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бойко Борисов е обсъдил в телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин енергийните проекти на територията на страната ни. И по-специално Борисов е представил пред Путин идеята за развитие на АЕЦ "Белене" като общобалкански проект, като е посочил, че тя е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани. Путин е изразил готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта, съобщиха от правителствената информационна служба.

В телефонния разговор било осъдено и развитието на газовия хъб "Балкан" и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия. В тази връзка е коментирано и изграждането на газопровода "Турски поток". Руският президент посочил, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов информирал, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция. Разгледан е бил и вариант за изграждане на отклонение от газопровода "Турски поток", което да достига пряко до хъба.

Българският премиер е засегнал и развитието на темата за Западните Балкани, върху която акцентира Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - изграждане на транспортна и дигитална свързаност в региона, както и развитие на електроенергийната и газопреносната инфраструктура. Коментирано беше и провеждането на среща между двамата по време на Българското председателство.

От своя страна Владимир Путин е поздравил по случай националния празник на България. Освобождението на България е историческо събитие, което има собено значение за укрепване на близосттa на българския и руския народ, е подчертал руският президент.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама