Берлускони потвърди готовността си за управляваща десноцентристка коалиция

08:10, 06 мар 18 / Свят 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони потвърди готовността си за съставяне на управляваща десноцентристка коалиция в Италия. Той стори това след разговор с лидера на евроскептичната, антиимигрантска партия "Северна лига" Матео Салвини, предаде БТА.

Бившият премиер, който няма право да заема изборен пост заради присъда, прие Салвини във вилата си в Аркоре, в северната част на страната.

Десноцентристкият съюз, в който влизат "Северната лига", консервативната партия "Форца Италия" на Берлускони и още две по-малки формации, получи най-много гласове на произведените парламентарни избори в Италия. 

Четирите партии имаха предварително споразумение онази от тях, която има най-висок резултат, да излъчи премиер. Очакваше се това да е "Форца Италия", която да номинира председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, но тя бе изпреварена от "Северната лига" на Салвини.

Преговорите за съставяне на управляваща коалиция се очертават много сложни. На практика това няма да е възможно без участието на популисткото Движение "Пет звезди" или на крайнодесни формации. 

В същото време лидерът на управляващата в моментаДемократическа партия Матео Ренци подаде оставка след нейното поражение на изборите. ДП загуби недвусмислено и "е очевидно при тези условия, че аз напускам ръководството на партията", заяви Ренци. Бившият италиански премиер уточни, че няма да се кандидатира на следващия конгрес на левоцентристката формация.

ДП не бива да влиза в следизборни споразумения с "екстремистки партии", призова 43-годишният Ренци. Той подчерта, че левоцентристката формация ще е в опозиция на
следващото правителство.

В случай, че ДП остане в опозиция, това на практика прави невъзможно съставянето на управляваща коалиция без участието на популисткото Движение "Пет звезди" и на
крайнодесни формации.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама