Зоран Заев очаква спорът за името на Македония да се реши през юни

17:45, 01 мар 18 / Свят 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преговорите за името на Македония продължават вече 25 години. Аз съм убеден, че за доброто на Гърция и Македония този въпрос трябва да бъде решен. Очаквам това да се случи преди срещата на върха на ЕС през юни, когато очакваме да получим дата за започване на преговори. Надявам се дотогава проблемът да бъде решен. Това не означава, че не може да го решим и през март – колкото по-рано, толкова по-добре", заяви премиерът на Македония Зоран Заев в София.

“Няма да навлизам в подробности по отношение на преговорите за името.
При всички положения трябва да бъде избрана позиция, която ще потвърди факта, че Република Македония е една част от историческа Македония. Задно с това се надявам че ще запази достойнството и идентичността на своите съседи, в името на бъдещото партньорство”, каза още Заев.

Той подчерта още, че Македония е подготвена със своите проекти. “Ние даваме приоритет на Коридор номер 8 и използваме и средствата на европейската банка за отсечката от Крива Паланка до българската граница и получихме 70 млн. грант за това нещо. Вече говорим и с ЕБВР, за да получим следващия транш за свързването на София и Скопие с жп линия, буквално до Черно море. Също работим и за отсечката от Кичево до Лин, Албания, което на практика ще свърже Адриатическо с Черно море. Целта е целият този регион да бъде отворен”, отбеляза македонският премиер.

“Говорихме и за оптичната инфраструктура.
Имаме готова документация и за газовите връзки през Струмица и Гевгелия, което е част от договора, който подписахме с България. Знаете през март, април очакваме намаление на роуминга между България и Македония”, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама