Студената вълна продължава да властва над Европа

12:10, 01 мар 18 / Свят 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Студената вълна обхвана почти цяла Европа - най-малко 47 души са станали жертва на лошото време. Голяма част от тях са бездомници. Най-много са жертвите в Полша - 18 души. 

Заради студа и снега в цяла Европа има проблеми с транспорта и принудителни ваканции в училищата. 

В Швейцария бяха измерени -36 градуса по Целзий в Глаталп, необитаемо място на надморска височина от 1850 метра. 

Британските медии нарекоха студената вълна "Звярът от изтока", в Холандия я кръстиха "Сибирската мечка", в Швеция - "Снежното оръдие". 

Сняг продължава да вали във Великобритания, особено в Лондон. Снегът достига до 11 см, но заледяванията предизвикват повече проблеми, включително за транспорта. Максималните температурите през последните дни не са били по-високи от -2 градуса. Според метеоролозите такъв сняг и ниски температури е имало през 1947 г.

Червен код за опасно време е обявен в Шотландия. Стотици хора са прекарали нощта блокирани в колите си при минусови температури на магистрала М80 в Шотландия. Спешните служби доставят топли напитки и одеяла на блокираните. „Червеният кръст“ прати същото за стотици пътници, останали на летището в Глазгоу. Градският транспорт е прекъснат, както и електрозахранването в някои общини. Властите предупреждават, че поради бурното време поправянето му може да отнеме дни.

В Уелс и Англия е обявен оранжев код за опасност. Очаква се снеговалежите да продължат над цяла Великобритания. Хиляди училища остават затворени.

Ирландските власти са обявили червен, най-висок, код за опасност заради очакваните виелици, съобщи "Фокус". На хората е препоръчано да си останат по домовете в четвъртък и петък заради очакваните най-обилни снеговалежи за последните десетилетия на острова.  Многозина се запасяват с продукти от магазините в очакване на бурята Ема, която идва от Атлантическия океан. Училищата в цялата страна са затворени, след като бе предупредено за очаквана снежна покривка от 40 см. Стотици полети са отменени на летищата в страната. 

Националната метеорологична служба на Унгария е издала предупреждения за сняг и извънреден студ в почти цялата страна. Според нея най-тежко ще е положението край реките Дунав и Тиса. Властите предупреждават, че силният вятър може да доведе до снегонавявания. В десет комитата на страната е обявен първо равнище на опасност. Очаква се най-високите дневни температури да бъдат около минус осем градуса по Целзий, а през нощта минус 15. Очаква се лошото време да се задържи до края на седмицата.

Студеното време в Испания е довело до два смъртни случая, затворени пътища и забавяне на трафика. Страната е връхлетяна от обилни снеговалежи и вятър със скорост от 100 км/ч. Общински работник е починал в град Хинойос в област Андалусия, след като е бил смазан от дърво, докато е премахвал паднали клони. Въздушният и наземен транспорт в страната е забавен, след като обилни снеговалежи застигнаха Арагон, Кастилия и Леон, Навара, Галисия, Ла Риой, Каталуния и страната на баските. Летището в Билбао е временно затворено. Има полети в Сан Себастиан, Памплона и Логноньо.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама