Какви опасности крие депресията?

18:10, 01 мар 18 / Любопитно 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължителната депресия може да доведе до сериозни изменения в мозъка. Това са установили учени от канадския Център по наркология и психическо здраве към Университета в Торонто. Резултатите от техните изследвания бяха публикувани в журнала „Дъ Лансет Псайкайътри”, пише БГНЕС.

За да стигнат до тези изводи учените са извършили наблюдение върху 25 пациенти на възраст между 18 и 75 години, които страдат от рекурентно депресивно разстройство вече повече от 10 години, 25 души, диагностицирани сравнително скоро с дистимия, както и 30 напълно здрави човека.

Анализирахме връзката между общия обем на разпространение на транслокаторния протеин (TSPO) - маркер на микроглиалната пролиферация, продължителността на нелекуваното голямо депресивно разстройство и общата продължителност на заболяването след лечението с антидепресанти", обясниха канадските лекари.

Крайните резултати сочат, че пациентите, които страдат от тежко дългогодишно депресивно разстройство, имат в мозъка си над 30% по-високо съдържание на транслокаторния протеин, спрямо останалите.

Това означава, че мозъкът на хората с униполарна депресия изглежда по същия начин, както при пациентите с невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер или болестта на Паркинсон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама