Евразийски клуб използва националния празник за проруска пропаганда?

10:49, 01 мар 18 / Политика 25 665 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Евразийски клуб, в чийто управителен съвет фигурират журналистката Светослава Рудолф и семейство Евгения и Николай Баневи, е сред организаторите на конференция, посветена на годишнината от Освобождението. 

Знаково или не, събитието ще се проведе утре в  Парк-хотел „Москва”, а програмата му включва следните панели:

  • 10 ч - конференция на тема „Исторически и културни връзки между България и Крим” и „Руско-турската война от 1877-78 г – освобождението на България и Крим.”

 

  • 13 ч - презентация: „Икономическият, туристически и културен потенциал на Крим”. Както и „Представяне на Ялтенския международен икономически форум - 2018 г.”

В разширената програма има предвидени специални активности за чуждестранните гости, сред които и посещение на паметника на Альоша в Пловдив. Планираният списък на гости е 15 души, повечето от които идват от анексирания през 2014-а от Русия Крим. Към информацията за събитието в сайта на Евразийски клуб България са прикачени и няколко документа, сред които писмо от Руския национален комитет по Черноморско икономическо сътрудничество (формален организатор на събитието). Любопитното е, че в документите от руска страна никъде няма странната формулировка "140 години от Освобождението на България и Крим", която подопечните на Банев в Евразийския клуб използват.

Кратката историческа справка показва, че през 1774 г. Руската и Османската империя подписват Кючук-Кайнарджийския мирен договор, с който Кримското ханство получава независимост и на практика попада под руско влияние. През 1783 г. целият Крим е анексиран от Руската империя, но това се случва поне век по-рано от подписването на Санстефанския мирен договор.

В списъка на поканените на събитието личат имената на кметове на левицата, БСП-депутатите Елена Йончева, Иво Христов, Славчо Велков и Тома Томов, журналиста Петър Волгин и други. По същество програмата е структурирана така, че отбелязването на годишнината от Освобождението е малка част от съдържанието на панелите. Интерес буди защо евразийската и проруска пропаганда трябва да се обвързва толкова с националния празник на България.

Както Топновини вече отбеляза, това не е първата подобна акция, планирана в дните около 3 март. В столицата вече има специален благодарствен билборд, а преди дни БСП обсъждаше скандален проект на декларация, в която се иска българското правителство да лобира за отпадане на европейските санкции срещу Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама