Картина на Пикасо беше продадена за почти 70 млн. долара

09:57, 01 мар 18 / Любопитно 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кубичният многоцветен портрет „Жена с барета и карирана рокля” (Мари-Терез Валтер) на художника Пабло Пикасо беше продаден на търг в Лондон за близо 70 млн. долара.

На платното си Пикасо обединява любовта, която изпитва едновременно към две жени в живота си тогава. На преден план той увековечава своята приятелка, модел и муза Мари-Терез Валтер, която тогава е на 28 години, но в сянката й се прокрадва и "образът" на бъдещата му любовница - френската художничка Дара Маар.

От всички стилове на художника през десетилетията този в най-голяма степен олицетворява наследството на Пикасо като портретист на жени”, коментира Томас Бомпард от отдела „Импресионисти и модерно изкуство” на аукционната къща „Сотбис”, която предложи картината на търга.

Пикасо рисува "двойния портрет" няколко месеца, след като създава и шедьовъра си „Герника”, посветен на едноименния испански град, който германските съюзници на Франко сриват със земята през 1937 година по време на Гражданската война в Испания.

Жена с барета и карирана рокля” е едно от общо 13-те произведения на виртуоза, които бяха предложени и закупени на аукцион за последните няколко дни.

Макар и да не е официално потвърдено, световните медии пишат, че зад покупката на всичките платна през последните два дни стои международната художествена консултантска фирма “Gurr Johns. Тя е спечелила четири картини на испанския художник на търг на "Сотсбис" и девет от "Кристис", като за целта е пръснала повече от 155 млн. долара.

С офиси от Лондон до Лос Анджелис, “Gurr Johns” предлага художествени оценки, частни продажби и финансиране. Не е ясно дали компанията е купувала за един или няколко клиенти, както и дали това са единствените творби на Пикасо, които е закупила през тази седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама