Чешкият премиер поиска оставката на полицейски шеф

09:30, 01 мар 18 / Свят 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Директорът на надзорния орган на чешките служби за сигурност съобщи, че премиерът Андрей Бабиш е поискал неговата оставка и че правителството е започнало разследване във ведомството за евентуална злоупотреба с обществени средства, предаде БТА, като цитира Ройтерс.
 
Михал Мурин, който оглавява Генералната инспекция на службите за сигурност (ГИСС), пише в изявление на уебсайта на агенцията, че през този месец е имал две срещи с Бабиш. Той посочва, че оставката му е поискана заради "загуба на доверие от страна на премиера". 

Бабиш му внушил, че краят на февруари е подходящ момент за оставката, така че да няма "по-нататъшен скандал". В изявлението Мурин не посочва дали ще се оттегли или не.
 
В понеделник финансовото министерство започна да разследва как са изразходвани бюджетните средства в ГИСС през периода 2016-2017 г. Главният прокурор Павел Земан каза, че в инспекцията отдавна има нередности, но не уточни какви.

Михал Мурин е назначен за директор на контролния орган през декември 2015 г. от предишното правителство на Чехия, в което Бабиш беше министър на финансите, припомни Ройтерс.
 
Андрей Бабиш и още няколко лица са разследвани по подозрение, че преди десетина години са присвоили с измама два милиона евро от европейските фондове. Милиардерът Бабиш твърди, че не е извършил нищо нередно, а днес отрече наличието на връзка между полицейското разследване срещу него и искането за оставка на шефа на полицейския инспекторат.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама