Софийските лични лекари излизат на протест днес

08:40, 01 мар 18 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общопрактикуващите лекари в София излизат на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването в 12ч. Исканията са за увеличаване на потребителската такса за посещение при личен лекар от 2,90 на 5,10 лв. и за намаляване на административната тежест в работата им.

Потребителската такса за посещение при джипи отново да се обвърже като процент от минималната работна заплата е едно от исканията на лекарите. д-р Георги Миндов, председател на столичната колегия на общопрактикуващите лекари, припомни, че 290 лева, на базата, на които потребителската такса е 2,90 лв., е била минималната работна заплата през 2012 г., съобщи "Дарик".
 
„През 2012 г. за 290 лева можеше да си наемеш човек по 8 часа да ти работи. Сега можеш ли? Трябва да му дадеш 510 лв. И осигуровките си моите колеги ги плащат не върху 290 лева, а върху 510. И какво се получава – ние работим на цени от 2012 г. Дайте тогава да се върнем, ако искате в 2000 г.! Няма как да просъществуваме така, това е нонсенс”, коментира д-р Миндов.

Едно вдигане на таксата поражда и ангажимент на социалните власти, които пък трябва да я заплащат за освободените от нея лица.

Друго искане на общопрактикуващите лекари е да се улесни процедурата, по която им се доплаща разликата в потребителската такса за пенсионерите. Лекарите настояват да се върне медицината в кабинетите и хората да получават медицинска помощ, а не административна услуга.
 
„Чашата на търпението преля след като ни въведоха без обществено обсъждане задължение да даваме отчети с номерата на касовите бележки за потребителските такси за пенсионерите. Има един номер на касовата бележка, който вече трябва да въвеждаме и отчитаме в края на месеца в здравната каса и министерството, след което да получим трансфер от министерството към касата, което се случва след неясен брой месеци. В момента пак ги бавят. Януари преведоха парите от септември до ноември. Сега още не са ни ги превели за декември”, оплака се председателят на столичната колегия на общопрактикуващите лекари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама