Павлова: Протестите в началото на европредседателството не изненадаха никого

09:30, 15 яну 18 / Политика 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Протести се случват навсякъде в Европа. Така че нямаше нито изненадани, нито притесни хора сред нашите гости. Това е един естествен и нормален процес. Протестите в София минаха по един спокоен и нормален начин”, така коментира в студиото на сутрешния блок Нова TV министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова протестите, които се проведоха.

Павлова определи началото на председателството на България като „силен старт и сериозна заявка за едно председателство с посока, мнение и воля да проведем тежките дебати, които стоят пред нас”. 

Относно членството на България в еврозоната Лиляна Павлова коментира: „Това е валутен механизъм, към който България е готова отдавна, защото ние сме с фискиран курс на лева към еврото от толкова години. Тази стъпка няма да е толкова радикална. Аз смятам, че това е навременно и очаквано. Но последващия етап за нас е много важен. Влизайки в чакалнята, да не стоим твърде много години там, а затова е много важна предварителната подготовка”.

„Дигиталната икономика – тази, която създава работни места и дигиталното образование, които ние трябва да адаптираме вътре в страните си, включително в България, а това за нас е една уникална възможност, защото виждаме тенденцията в последните няколко години – младите, децата ни, които заминаха да учат и живеят в чужбина, започнаха да се връщат в България, защото могат да работят в сектора на дигиталните технологии. Това е една тенденция, която ние трябва да хванем и да работим усилено по нея. Това е част и от общия ни дневен ред”, каза министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

По думите й законодателството, което имаме да приемем по време на европредседателството, ще ни помогне „да дадем заявката България, заедно със Западните Балкани, където имаме този потенциал, да стане Силициевата долина на Европа. Това е нещо, което през председателството ще успеем”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама