Димов: Трябва да има баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие

16:42, 04 яну 18 / Политика 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Трябва да бъде търсен балансът между опазването на околната среда и икономическото развитие", заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Агенция „Фокус“.

Като ключови слабости в сферата на околната среда министър Нено Димов посочи две неща. От едната страна самоцелно да не се прави нищо в името на опазването на околната среда, а от другата страна да се прави каквото и да е, без значение как уврежда природата.


И тези две крайности трябва да бъдат събрани в един балансиран център. Това всъщност е и от самото начало, което исках да постигна, защото нито опазването като самоцел, нито икономическото развитие като самоцел не водят до добри резултати", категоричен е той.


"Ние трябва да имаме някаква симбиоза между тези две тенденции, ако искаме да си повишим качеството на живот, защото и двете определят качеството на живот. Приемете, че утре имаме някаква страхотна индустрия, която обаче така замърсява въздуха ни, че не можем да дишаме. Добре, ще имаме пари, но с тези пари ще си купуваме кислород. Тоест балансът между двете е ключово важен за по-добрия начин на живот, изгуби ли се този баланс няма как да имаме подобряване. Естествено, той не може през цялото време да е еднакъв, той се търси – едното изпреварва, другото наваксва, но това не е опит да се отива в крайности, това трябва да е опит към центъра“, коментира министърът

Той каза още, че адаптирането към климатичните промени не е национален проблем, a световен и глобален.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама