Патриарх Неофит отслужи молебен за Освобождението на София

14:17, 04 яну 18 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен по случай 140-та годишнина от Освобождението на София от турско робство.
 
"Всяка година, в първите дни на Новолетието, нашата красива столица и престолен град София отбелязва едно от най-паметните събития в своята хилядолетна и изпълнена с превратности история - освобождението си от вековното иноверно иго и полагане началото на своя нов, обновен и свободен живот", каза патриархът в словото си след молебена.
 
Той отбеляза, че в този паметен ден не само софиянци, но и всички православни българи отново свеждаме чела пред подвига на стотиците и хиляди свидни жертви: руски, български, финландски, румънски, беларуски, украински и други воини, дали живота си за свободата, на която продължаваме да се радваме и днес.
 
"Прекланяме се пред тяхната вечна памет и молитстваме за тях пред Всеподателя, засвидетелствайки така нашата дълбока благодарност и признателност, братската ни в Христа любов и продължаващите във времето вековни духовни връзки, завещани нам от нашите предци, които и днес продължават да укрепват духовно Православните ни църкви и народи", заяви патриарх Неофит, пише БГНЕС.
 
Той подчерта, че освобождението на София е органична част от голямата победа на руската армия, започнала още с Плевенската епопея от декември 1877 г. и достигнала своето увенчаване на 3 март 1878 г. - с победния край на войната за Освобождението на цяла България.

"Вечна и блажена да бъде паметта на героите на българското Освобождение! Да пребъде даруваната ни от Бога, но и извоювана с толкова много пролята кръв, българска свобода! Да пребъде и още повече да се задълбочава духовното единство между Православните църкви и народи! Божието благословение, Неговата всепобеждаваща любов и великата Му милост да бъдат с всички нас! Честита и от Бога благословена годишнина от Освобождението на обичния ни столичен град", пожела патриарх Неофит.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама