Коя е най-мистериозната звезда във Вселената?

11:20, 04 яну 18 / Любопитно 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 1000 светлинни години далеч има звезда, която обърква астрономите, тъй като за пръв път е била наблюдавана в данните, събрани от мисията на Кеплер.

KIC 8462852 е с 50% по-голяма от Слънцето и с 1000 градуса по-гореща от него.

Сега е до голяма степен известна като „Звездата на Таби”, кръстена на Табета Бояджиян, асистент по физика и астрономия на университета в щата Луизиана.

Бояджиян изследва и създава статии за звездата.

Последният изследователски доклад е публикуван в Astrophysical Journal Letters в сряда.

Без очевидна причина звездата на Таби се затъмнява и изгрява по странен и непредсказуем начин. Тя е затъмнена за няколко дни или една седмица в даден момент, което през последния век я прави по-слаба.

Това е звезда F, която трябва да поддържа постоянна яркост, а дългите и къси флуктуации в светлината й объркват астрономите.

Логичното заключение е, че нещо я блокира.

Предположенията на астрономите включват маса от планети или дори извънземна мегаструктура.

„Данните на Кеплер разкриха, че звездата е намаляла с повече от 22%”, каза Бояджиян.

Ако бяха включени маси от планети, трябваше да има повече от 50 от тях, перфектно подравнени и "маршируващи" пред звездата, за да се създаде такова затъмнение.

Наборът от данни, събрани от мисията Кеплер, която започна през 2009 г., не беше достатъчна, за да помогне на астрономите да разкрият всички теории, които се въртят около мистерията на звездата.

Те се нуждаеха от повече наблюдения, с различна дължина на вълната, за по-добра картина.

"Прахът най-вероятно е причината, поради която светлината на звездата притъмнява и изяснява", каза Бояджиян. "Новите данни показват, че различните цветове на светлината се блокират при различни интензитети, затова каквото минава между нас и звездата не е непрозрачно, както се очаква от планета или извънземна мегаструктура".

„Прахът е навсякъде във Вселената, така че астрономите определиха него за причина. И прахът отговаря най-добре за всички необичайни неща около звездата, като различните периоди на затъмняване.”, каза Бояджиян.

На тези, които се чувстват разочаровани, че основният виновник най-вероятно е прахът, а не чужда мегаструктура, Бояджиян каза: "Това определено е нещо ново и вълнуващо, макар и да е прах, какъв прах прави това?"

Това откритие само задава повече въпроси за астрононите - къде е този прах, как е произведен и защо съществува пред звездата? Могат ли няколко фактора да доведат до това явление? Дали е нещо, за което астрономите още не са се замисляли?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама