Григор Димитров стана спортист №1 на Балканите

13:07, 18 дек 17 / Спорт 25 561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският тенисист Григор Димитров беше определен за Спортист на Балканите в 45-то издание на анкетата на БTA за 2017 г. Призовата тройка допълниха Симона Халеп от Румъния и Рамил Гулиев от Турция.

В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона - Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Черна гора, Македония, Хърватия, Босна и Херцеговина и Албания.

Димитров получи 62 точки, след като попадна в анкетните карти на всички гласували агенции.

Тенисисте номер едно на България направи най-силния сезон в кариерата си и завърши на трето място в световната ранглиста, след като спечели финалния турнир на АТП на осемте най-добри през годината в Лоднон. Той взе още три титли - в Бризбейн, в София и на турнира "Мастърс" в Синсинати. Хасковлията игра и полуфинал на Откритото първенство на Австралия, където отпадна драматично в пет сета от Рафаел Надал.

Димитров е първият българин, който печели приза Спортист на Балканите, след Станка Златева през 2010 г.

На второ място с 60 точки се класира водачката в световната ранглиста по тенис при жените Симона Халеп, която достигна до финала на "Ролан Гарос". Тя стана първата румънка в историята, която оглави класацията на Женската тенис асоциация.

Трети с 49 точки е световният шампион в спринта на 200 метра Рамил Гулиев.

Четвърта, с 48 точки, се нареди световната шампионка и европейска златна медалистка в зала на овчарски скок Катерина Стефаниди от Гърция, а пета, с 46 точки, е световната шампионка на диск и миналогодишна победителка в анкетата Сандра Перкович от Хърватия.

Хърватският футболист Лука Модрич, който спечели пет трофея с Реал Мадрид през годината, в това число Шампионската лига, титлата на Испания, световното клубно първенство, Суперкупата на Испания и на Европа, е шести с 31 точки.

Световният и европейски шампион по спортна гимнастика на халки Елефтериос Петруниас от Гърция е седми с 21 точки.

Осми - с 19 точки, е баскетболистът Богдан Богданович, който спечели Евролигата с Фенербахче, а с националния отбор на Сърбия стигна до сребърните медали на Европейския шампионат.

Девета, със 17 точки, е волейболистката Тияна Бошкович, която беше определена за най-полезен играч при триумфа на Сърбия на Европейското първенство.

Десети е македонският хандбалист Стоянче Стоилов, капитан на победителя в Шампионската лига Вардар.

На 23-о място с 5 точки беше класиран носителят на малката Световна купа по сноуборд в паралелния гигантски слалом Радослав Янков.

Общо 30 състезатели получиха точки в анкетата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама