Искат да изнесат културните събития от центъра на София

12:03, 18 юни 17 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Три неправителствени организации - „Нови публики“, фондация „Арт офис” и фондация „Асоциация Информбюро” заедно с ОКИ Дом на културата „Искър“ започват днес проекта „Изкуство в контейнер“, който има за цел да изнесе културни събития от центъра на града към неговата периферна част в красивото парково пространство на ОКИ Дом на културата „Искър“, до езерото в Дружба 1. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. 

В рамките на трите летни месеца – от юни до септември, в подвижни сцени (контейнери) ще бъдат представени различни по характер и жанр събития, сред които литературни четения, кинопрожекции на открито, театрални пърформанси, концерти, детски творчески ателиета, тийнейджърски работилници, циркови представления и др.

Сред акцентите от програмата са: представяне на съвременна проза от Полша, Чехия, Унгария и Словакия в читалнята на открито; авторски моноспектакъл на Ицко Финци; театралните спектакли за деца „Каквото дядо прави все е хубаво“ и екологичното куклено представление „Прахоляшка“ и др. Всяка събота и неделя от трите месеца в контейнерите за изкуство ще се представят различни по жанр изкуства, които в голямата си част включват активно публиката, имат образователен или социален характер.

Целта на проекта „Изкуство в контейнер“ е да развие потенциала на Дом на културата „Искър“ като алтернативно място за културни събития, извън центъра на София, както и да привлече нови и необхванати публики за значими културни събития, като направи мост между творческите индустрии на града и периферните зони. За тази цел проектът ще представи ново артистично съдържание, както и паралелна програма от предстоящия Софийски международен литературен фестивал 2017 г. с литературни четения на съвременна проза от страните от Вишеградската четворка (темата на фестивала през месец декември 2017 г.), в сътрудничество с културните институти на Чехия, Полша, Унгария и посолството на Словашката република.

В рамките на проекта се случват и творчески работилници за ученици от 9 и 10 клас от кварталните училища, които имат за цел да развият в децата нов естетически вкус и отношение към съвременното изкуство. На 20 юни, от 18.30 часа, в камерната зала на Културен дом „Искър“ учениците, от 9 а и 9 б клас на 108 училище, ще представят прожекция на документалния филм „Като на игра“, като тинейджърите работиха заедно с менторите – Здравко и Ангел от „Pozor Company“ и учителката по английски език – г-жа Николова, за да преведат субтитрите на филма и да подготвят прожекцията. През септември ще се състои творческа театрална работилница за ученици.

През месец септември, в рамките на проекта, се предвижда и провеждането на професионална конференция в Културен дом „Искър“ на тема: Развитие и управления на културни центрове от периферните райони на града. Ще бъде представен международен опит.

Днес, от 19.00 часа, е откриващото парти с музикалната селекция на диджей Рамзи с много буги – вуги, фънк и соул музика.

С проекта „Изкуство в контейнер: Развитие на сътрудничества между ОКИ Искър и НПО за работа с невключени публики” очакваме да развием потенциала на Общинския институт като средищен културен център за живеещите в район Искър и като алтернативен културен център за публики от центъра на града, като изградим синергия между Общинския културен институт, районите училища, районната администрация и Общината, тийнейджърите от квартала и хората от района, с цел приобщаване към културните, образователните и социални процеси на общността.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на програма „Европа“ на Столична община.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама