Граждани и институции даряват пишещи машини на Дом-паметника в Добрич

11:01, 18 юни 17 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дарителската кампания за събиране на пишещи машини и вещи-символи, свързани с ръкописните и печатни книги, ще продължи до края на месец юни, съобщи Магдалена Трифонова - Уредник в Дом-паметник "Йордан Йовков" – Добрич. 

Хората, проявили интерес към обявената дарителска инициатива, изказват своята съпричастност и истинска радост. 

„Идеята, вдъхновена от старопечатните книги експонати от гостуващата изложба "Литература и памет", които мълчаливо посрещат нашите посетители, е да обърнем сетива към словото - писано или печатно и да издигнем книгата до светиня, така както са я боготворили нашите първоучители Константин-Кирил Философ, Методий, Климент, Наум, Ангеларий... „, споделя Магдалена Трифонова.

По думите й, в света на технологиите пишещите машини се вписват като авторитетни учители, които показват криволиците на писането и провокират малките книжовници да отпечатат своите първи ръкописи.

До момента в Дом-паметник "Йордан Йовков" са постъпили шест пишещи машини.

Дарители са работещи в областна администрация - Добрич, както и от Общинското предприятие "Обреден дом". Заявки за дарение на други три пишещи машини са получени дори от София, както и от местни интелектуалци и общественици.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама