Изпълнението на проект „Заедно от детската градина“ представиха в Областна администрация Сливен

17:32, 13 юни 17 25 1025 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Под председателството на заместник областния управител Димитринка Петкова се проведе заседание на Областния координационен съвет за институционална подкрепа на изпълнението на проект „Заедно от детската градина“.

Участие взеха представители на УНИЦЕФ, община Сливен, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование – област Сливен, РУО-Сливен, РДСП-Сливен, директори на детски градини, ръководители на социални услуги.

При откриването Петкова припомни, че създаването на този съвет е част от дейностите по проект на УНИЦЕФ „Подкрепа за приобщаващо образование на деца със специфични потребности в детските градини от област Сливен“ и част от инициативата „Заедно от детската градина“. Тя отчете важното значение на проекта за развитие на процеса на приобщаване на децата със специфични потребности от ранна детска възраст.

Мария Янкова - програмен директор „Образование“ в УНИЦЕФ България, благодари за доброто партньорство при изпълнението на проекта на територията на област Сливен и обясни, че предстои още много съвместна работа. Тя уточни, че визията на УНИЦЕФ е изпълнението на инициативата да продължи и да разшири своя обхват.

 

За реализираните дейности от детски градини – партньори по проект „Заедно от детската градина“ през учебната 2016/2017 г., разказа Юлия Стефанова – директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование – област Сливен. Проведени са обучения от Фондация „Карин дом“ на педагогическия, непедагогическия персонал и специалистите от включените в проекта детски градини. Проведени са обучения, свързани с реализирането на новата нормативна уредба за приобщаващо образование, както и ефективно позициониране на специалистите и възможностите за позитивна комуникация с родители. Извършен е скрининг за идентифициране на риск от обучителни затруднения на 103 деца. Проведени са родителски срещи с участието на специалистите в детските градини. Стефанова отчете, че в рамките на проекта са осигурени технически средства и дидактични пособия. Създадени и обзаведени са ресурсни кабинети.

Снежана Радева – консултант „Програми за ранно детско развитие“, УНИЦЕФ България, представи положителните отзиви на участниците в обученията на педагогически и непедагогически специалисти в област Сливен.

Златина Великова - директор на детска градина „Тракийче“ - гр. Нова Загора, представи дейностите и постигнатите резултати от участието на детската градина по проект „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие”, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Дейността включва въвеждане на изградения пилотен модел за ранно оценяване на образователните потребности на деца от предучилищна възраст и за превенция и ранна интервенция на обучителните им затруднения.

В заключение заместник областният управител обобщи, че резултатите и добрите практики от проекта следва да се мултиплицират и в други детски градини в областта. „Надявам се, след време проектът да се казва „Заедно от детската градина до студентската скамейка“ и постепенно да обхваща все по-големи възрастови групи. Заедно можем и заедно трябва да го направим, защото всяко дете се нуждае от грижа, обич и подкрепа“, завърши Петкова.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама