Над 1000 участници събра конкурс „ Димитър Гайдаров“ в Казанлък

16:31, 13 юни 17 / Култура 25 602 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова в рамките на три дни Казанлък бе домакин на второто издание на Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров”, съобщиха от Общината. Форумът събра над 1000 участници от всички фолклорни области в България, с участието на деца и ученици от музикалните училища в страната , фолклорни читалищни състави и школи. Тригодишни са най – малките участници в конкурса, а най-възрастният е  на 86 години.

Организатори на  проявата са  община Казанлък, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив,  НЧ „ Възродена „ Искра“ и ФА „ Гъдулица“.

 „Фолклорът, заедно с нашата писменост и християнската ни вяра са били стълбовете, на които се е градила нашата националност и благодарение на които сме се съхранили като народ през вековете на робство. Надявам се с годините този конкурс да се развива и да става още по-внушителен”,  каза казанлъшкият депутат Борис Кърчев.

Фолклористът Димитър Гайдаров, на когото е посветен конкурсът е един от най-изтъкнатите за времето си фолклористи не само в Казанлъшко, но и в България.  Роден през 1906 г., той става основател на фолклорните ансамбли „ Арсенал“  и „Искра“ , които съществуват и до днес, на музикални школи за народни инструменти и народно пеене към някогашния Пионерски дом и НЧ „ Искра” в Казанлък, както и 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в населените места под Балкана. Възпитаници на Гайдаров са и едни от първите ученици на Средното  музикално училище в град Котел. Освен музикант и диригент, Гайдаров е автор на множество инструментални и вокални фолклорни  обработки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама