И в „Камчия“ разцъфна „Одуванчик“

08:13, 13 юни 17 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световноизвестният скулптор Григорий Потоцкий пристигна в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, за да открие лично творбата си „Одуванчик“ (глухарче). Тя е вече световен символ на доброто и мира, намерил дом в повече от 30 страни по света, сред които Франция, Гърция, Мексико, Филипините, Унгария, Естония.

В основата на скулптурата – кръг с длани, подаващи ръце към света, е изписано посланието „Доброто е решение на всички проблеми“. Тя бе открита вчера, в Деня на Русия, в присъствието на кмета на Община Аврен Емануил Манолов, представители на побратимения на Аврен руски град Гусь-Хрустальный, Анатолий Щелкунов – почетен гражданин на Варна, дипломат и генерален консул на Руската федерация у нас в периода 2005 – 2009 г., общественици, студенти, ученици. Инициативата е дело на фондация „Устойчиво развитие за България“ и СОК „Камчия“.

Партньорството между фондацията с председател Станка Шопова и твореца Григорий Потоцкий има 15-годишна история. При отбелязването на 125-годишнината от Освобождението на България в София беше открита скулптурата „Богородица“ – първият паметник в ХХI век, израз на благодарността към Освободителната мисия на Русия. Потоцкий създаде и  паметника на ген. Гурко в столицата, а само преди дни неговото глухарче „разцъфна“ и на летище Пулково в Санкт Петербург.

При откриването на скулптурата учениците от Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в „Камчия“ поставиха началото на детското движение „Добротворци“. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама